Káva Ethiopia Yirgacheffe
Káva Ethiopia Yirgacheffe
Ethiopia Yirgacheffe je příjemně sladká od začátku do konce. V její chutí nezaznamenáte ani náznak hořkosti, nebo kyselosti. Pouze nasládlé tóny připomínající pomeranč, bergamot a černý čaj. Pokud holdujete kávám s ovocným nádechem, tuhle Etiopii si zaručeně oblíbíte. Pro její přípravu doporučujeme použít max. 175 ml vody. Nejraději ji máme bez mléka, v horkých dnech je dnech je skvělá na ledu.
Odkud pochází
Tato káva pochazí oblasti Yirgacheffe v Etiopii, kde je pěstována v nadmořské výšce 1840 – 2000 m.n.m. na farmách pěstitelů fairtradového družstva Ngelle Gorbitu (součástí unie OFCU). 895 drobných pěstitelů tohoto družstva sbírají kávové třešně výhradně ručně a praktikují tradiční a ekologické postupy. To znamená, že kávovníky nerostou v monokulturách, ale společně s dalšími stromy v několika patrech a jsou tak přirozeně zastíněny (Shade grown coffee). Zrnka jsou zpracována tzv. suchou metodou, což se pozitivně projevuje na jejich chuti a ochraně místních vodních zdrojů. Díky certifikaci Faitrade získala unie OFCU dostatek prostředků na podporu místních obyvatel vybudováním škol a lékařských center.
O kávě ve filtru
Filtrovanou kávu si tak hravě připravíte všude, kde je hrnek a horká voda. Káva ve filtru má své kořeny až v Japonsku, kde se zrodila v 90. letech jako cestovní verze oblíbeného dripperu. Díky malému balení, jednoduché přípravě a skvělé chuti je tím nejlepším kávovým parťákem do míst, kde nemáte stejné vybavení na přípravu kávy jako doma.
Jak na přípravu
Že k přípravě vám stačí pouze horká voda a hrnek rozhodně není nadsázka. Jak na to?
- Rozbalte obal a vytáhněte filtr s kávou
- Zatřeste filtrem a odtrhněte jeho horní část podél nápisu Open
- Rozložte a nasaďte na hrnek
- Postupně nalévejte 175 ml horké vody (92 °C) až po okraj filtru
- Počkejte, až káva zcela překape do hrnku
Z jednoho filtru si připravíte 150 – 200 ml kávy podle toho, jak intenzivní chuti chcete dosáhnout. Přípravu zvládnete raz dva. Zabere vám max. 3 minuty.
Jak je čerstvá a jak dlouho vydrží
Filtry s kávou balíme jednotlivě do recyklovatelného sáčku naplněného dusíkem. Dusík kávu chrání před světlem, vlhkostí, zabraňuje jí v oxidaci a uchovává ji čerstvou.